Rovaniemen Harmonikkakerho ry

HISTORIA

Nykyisen harmonikkakerhon siemen alkoi itää syyslukukaudesta 1980 jolloin Juhani Oravala opetti Rovaniemen maalaiskunnan kansalaisopistossa harmonikansoittoa. Tuolloin oppilaita oli runsaasti, suuri osa nuoria tyttöjä ja poikia joita vanhemmat käyttivät kansalaisopiston harmonikansoittotunneilla seuraten samalla opetusta.

Näiden lasten vanhemmista sai aika moni soittokipinän ja hanuripiiriin alkoi tulla iäkkäämpiä soittajia joista mm. Taisto Lahtela, Osmo Sirniö, Juhani Hotti, Jorma Siivola ja Erkki Löfberg ovat nykyisen hanurikerhon perustajajäseniä.

1990-luvulla Juhanilla oli Saarenkylässä kaksi opintoryhmää viikossa. Soitoissa pidemmälle ehtineiden ja sitten aloittelevien ryhmä. Vuosien saatossa varttuneempien ryhmä vakiintui niin, että yhteyttä pidettiin muutenkin kuin soittotunneilla, mm. saunaillat, perhejuhlat.

Juhani alkoi vähentää kansalaisopiston opetushommia vuonna 2005 jolloin hän lopetti aloittelevien ryhmän opettamisen, kun uusia opettajia tuli mukaan. 2008 hän lopetti Saarenkylän opetuspisteessä jolloin hänellä heräsi ajatus harmonikkakerhosta ja perustamiskokous pidettiin 30.5.2008. Perustajajäseniä olivat Jouko Tiirola, Juhani Oravala, Pentti Oja, Jorma Siivola, Juhani Hotti, Taisto Lahtela, Petteri Peura, Erkki Löfgren, Osmo Sirniö, Tauno Hotti, Lauri Ollakka, Kyösti Vuohelainen, Arto Inkeröinen. Arto toimi porukan basistina. Puheenjohtajina ovat toimineet Jouko Tiirola 2008 - 2011, Petteri Peura 2011 - 2015, Mervi Poikela 2015 -.

Rovaniemen Harmonikkakerhon perustajajäsenet ovat kaikki pitkän linjan harmonikan soittajia ja ovat olleet mukana säännöllisesti 10–30 vuotta kansalaisopiston harmonikansoittoryhmässä. Matkan varrellahan porukan kokoonpano on tietysti elänyt aika tavalla. Osa on lopettanut paikkakunnalta muuton vuoksi ja joku on lopettanut alku-innostuksen loputtua. Mutta aika moni alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluva jatkaa vielä, vaikka osa ei ihan aktiivisesti osallistu enää harjoituksiin ja esityksiin.

Perustajajäsenistä Taisto Lahtela on yksi alkuperäisjäsen joka aloitti hanurinsoiton noin 30 vuotta sitten kansalaisopiston piirissä ja jatkaa edelleen aktiivisesti.

Pidemmälle ehtineitten ryhmän kanssa tehtiin kansalaisopistoaikoina esiintymiskeikkoja mm. jutajaisissa, erillisiä tanssisoittoja, hääsoittoja, syntymäpäiväsoittoja ym.